Publicerad 5 juni 2024

Sollefteå bygger lokal kunskap med hjälp av ISU

Med hjälp av individbaserad systematisk uppföljning (ISU) har Sollefteås socialtjänst fått bättre förståelse för hur insatserna påverkar klienter och brukare. Den lokala kunskapen används för att utveckla en mer förebyggande, jämlik och kunskapsbaserad verksamhet.

Foto på Annika Modén och Anneli Okerman

Annika Modén, verksamhetschef IFO och Anneli Okerman, verksamhetsutvecklare.

Under 2021 inledde Sollefteås socialtjänst ett kvalitetsarbete genom individbaserad systematisk uppföljning (ISU). Syftet var att få bättre kunskap om brukarnas behov, hur insatser och förebyggande åtgärder fungerade för dem och om stödet fördelades jämlikt.

Till att börja med följdes individinformation upp för alla klienter som sökte försörjningsstöd. Resultaten synliggjorde vilka brukare verksamheten möter, deras behov samt vilka insatser som erbjuds.

– Uppföljningen satte fingret på att vi i många fall frågar för lite när vi utreder. Till exempel var många personer kodade för arbetshinder, samtidigt som orsaken till att en klient inte arbetade besvarats med VET EJ, berättar Annika Modéen, verksamhetschef IFO.

Uppföljningen väcker engagemang

Försörjningsstödets arbete har inspirerat andra verksamheter att börja med individbaserad systematisk uppföljning. Inom arbetsmarknadsområdet genomfördes en brukarenkät om nöjdhet med insatserna. Öppenvården inventerar nu sina insatser för att se om de erbjuder rätt insatser. Målet är att göra en analys av hela verksamheten och de insatser som erbjuds, för att kunna veta vilket resultat som kan förväntas.

Även IFO myndighetsutövning för äldre vill använda ISU för att kunna sätta in rätt förebyggande insatser.

– Vi tror att många anhöriga vårdar sin maka/make i hemmet så länge att när de väl beviljas korttidsplats så bedöms behovet så omfattande att säbo är det enda alternativet. Om det är så hoppas vi få svar på i uppföljningen, så att vi kan erbjuda insatser som svarar till dessa behov, säger verksamhetsutvecklare Anneli Okerman.

Regionalt stöd en draghjälp

Den regionala samverkans- och stödstrukturen, Kommunförbundet i Västernorrland, har varit till stor hjälp i arbetet med ISU.

– Även om det är vår personal som ansvarar för själva arbetet, så har Kommunförbundet i Västernorrland hela tiden varit en draghjälp som håller ihop och utgör motor i arbetet, säger Annika Modéen.

Rustad inför nya socialtjänstlagen

Att arbeta med ISU är ett pågående arbete, men redan nu har Sollefteås socialtjänst identifierat områden där förbättringar behövs. Resultaten av ISU-arbetet används för verksamhetsutveckling. Det är förankrat i ledningsgrupp och nämnd genom kvalitetdialoger, och kunskapen används i verksamhetens kunskapsåtervinningssystem.

– Tack vare att vi kommit igång med ISU och verkligen ser resultatet av det, så känner vi oss bättre rustade inför omställningen till ny socialtjänstlagen, där det kommer ställas större krav på systematisk uppföljning, säger Annika Modéen.

Läs vidare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.